Heldin
Irene aan het woord
Irene Cairo - Vree
Irene aan het woord
13 min

Ik voel me depressief, wat kan ik doen?

13 min

Je ziet een zanderig pad, slingerend over de heide. Je ziet het ruige landschap en het pad opgaan in de mist in de achtergrond.

Laten we even eerlijk zijn. Depressief voelen is niet hetzelfde als een slechte dag hebben omdat je favoriete koffie op is of je kat je negeert (auw, persoonlijke ervaring). Nee, depressief voelen is alsof je in een duister moeras zit zonder een hint van een routekaart. Je weet dat je eruit moet, maar elke stap voelt zwaarder dan de vorige. 

Hoe weet ik dat? Omdat ik er zelf gezeten heb. Niet één keer, maar meerdere keren. En nee, ik herkende het niet meteen of koos er zelfs voor om het te negeren. Vaak duurde het zo lang dat ik pas wakker schrok toen intrusieve gedachten mijn dagelijkse metgezel werden. Dit waren de momenten waarop ik niet langer kon ontkennen dat ik vastzat. Dus, als jij je depressief voelt en je afvraagt wat je kunt doen, weet dan: je bent niet alleen. 

De kracht van kleine stappen 

Ik weet hoe verleidelijk het is om te denken dat je één grote sprong moet maken om je beter te voelen. Spoiler: dat werkt meestal niet. Wat wel werkt? Kleine stappen. 

Toen ik op mijn dieptepunt zat, begon ik simpel. Ik maakte een schema voor mijn ochtendroutine. En nee, dat schema bestond niet uit mediteren, sporten en smoothies maken. Het was meer: wakker worden, water drinken, ontbijten, douchen. That’s it. Soms kwam ik daarna de bank niet meer af, maar dat kleine beetje structuur maakte een verschil. 

Kun je niet meteen douchen als je wakker wordt? Prima. Begin met tandenpoetsen. Is dat te veel? Begin met wat je denkt! Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: “This too shall pass.” 

Zelfs moeder natuur houdt (in Nederland) geen eeuwige winter, toch? 

Je ziet de quote This too, shall pass in een gespreksballon op oud papier

Wat zegt jouw depressie? 

Een van mijn grootste inzichten was dat depressie eigenlijk een soort interne alarmbel is. Het is je brein en lichaam die zeggen: “Hé, wat je doet werkt niet voor ons. Tijd om het anders aan te pakken.” 

Voor mij betekende dat accepteren dat geluk geen universeel recept heeft. Wat voor de een werkt, kan voor jou compleet averechts zijn. Word je agressief van mediteren? Stop ermee. Krijg je de kriebels van sociaal doen? Laat het even. Zoek wat wél voor jou werkt. 

Het gaat over, echt waar 

Ik weet dat het soms voelt alsof de somberheid voor altijd zal blijven. Maar laat me dit zeggen: zelfs de langste depressieve periode kan overgaan. Het vraagt tijd, het vraagt moed, en het vraagt dat je jezelf toestaat om te experimenteren met wat werkt. Probeer kleine dingen en wees niet te streng voor jezelf als het niet meteen lukt. 

Een eerste stap: schrijf je in 

Wil je meer tips, opdrachten en inzichten om je uit dat moeras te helpen? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief. Elke maand stuur ik je iets dat je kan helpen om weer grip te krijgen op je leven. Geen spam, gewoon een beetje steun in je inbox

 

En weet je wat ook kan helpen? Praat erover met iemand die begrijpt wat je doormaakt. Zo heb ik een geweldige vriendin; bij haar hoef ik niet uit te leggen hoe het voelt als buiten de zon schijnt terwijl het van binnen de donkerste nacht is. Zij snapt waarom ik soms stilletjes in mezelf kruip en weinig sociaal ben. Dat soort connecties kunnen een wereld van verschil maken. 

Het is tijd om kleine stappen te zetten. En vergeet niet: je bent niet alleen in deze strijd. Samen komen we eruit. ❤️ 


Reacties