Blog_visualiseren_2
Persoonlijk leiderschap
Irene Cairo - Vree
Persoonlijk leiderschap
7 min

De kracht van visualisatie: hoe in te zetten in jouw leven!

7 min

Heb je ooit stilgestaan bij de kracht van je eigen gedachten en emoties? In ons drukke leven is het soms moeilijk om hier echt aandacht aan te besteden. Maar wat als ik je vertel dat door je gedachten en emoties visueel te maken, je jouw mentale gezondheid kunt verbeteren? Laten we samen op ontdekkingstocht gaan naar de magie van visualisatie!

Heb je haast en kan je niet het hele artikel lezen? Geen probleem, scroll gewoon zoals je gewend bent naar de “Conclusie”.

Wat is visualisatie?

Visualisatie is een krachtige techniek waarbij je je gedachten, gevoelens en doelen voorstelt in je geest. Denk aan het creëren van een mentale film waarin jij de hoofdrol speelt. Je kunt het vergelijken met gericht en bewust dagdromen. Door deze techniek regelmatig te oefenen, kun je meer grip krijgen op je emoties en een positiever beeld van de toekomst ontwikkelen.

Hoe werkt visualisatie?

Visualisatie werkt door je brein te laten focussen op positieve beelden en scenario's. Wanneer je je iets levendig voorstelt, activeer je dezelfde hersengebieden als wanneer je het daadwerkelijk ervaart. Jouw brein brengt namelijk geen onderscheid aan tussen wat je je levendig inbeeldt en wat er werkelijk om je heen gebeurd. En juist met visualiseren kan je hier bewust gebruik van maken en gericht jouw negatieve gedachtenpatronen doorbreken en nieuwe, positieve patronen te creëren. En laten we eerlijk zijn, het is niet alsof je niet al dagdroomt / visualiseert. Hoe ik dat weet? Je hebt vast al een paar keer verschillende scenario’s in je hoofd uitgewerkt toen jij je zorgen maakte. Dus waarom niet die kracht van jouw brein inzetten ten goede van jezelf?


Maar hoe doe je dat dan?

Het begint natuurlijk (zoals met zoveel) met een rustige plek waar je niet gestoord wordt. Misschien is het je favoriete hoekje in huis, een bankje in het park, of een plek tijdens een ontspannende wandeling. Je sluit je ogen en neemt een paar diepe ademhalingen om te ontspannen. Voel hoe de spanning van je afglijdt terwijl je ademhaling je helpt om je geest te kalmeren.

Nu begint het echte werk. Stel je een situatie voor waarin je je gelukkig en ontspannen voelt. Zie jezelf glimlachen, hoor de geluiden om je heen, en voel de positieve energie door je lichaam stromen. Hoe gedetailleerder je visualisatie, hoe krachtiger het effect. Stel je voor hoe je eruitziet, wat je doet, en hoe je je voelt. Je creëert een levendig beeld in je geest, alsof je een mentale film aan het afspelen bent.

Door je te concentreren op deze positieve beelden, kun je de negatieve gedachten die stress en angst veroorzaken verminderen. Het regelmatig visualiseren van succesvolle en gelukkige momenten kan je zelfvertrouwen een flinke boost geven. Bovendien helpt visualisatie je om je doelen helder voor ogen te houden, wat je motivatie en focus versterkt.

Visualisaties gebruiken binnen jouw gedrag-, gedachte- en gevoelspatronen

Oke, visualisaties kun je gebruiken om negatieve gedachten en gevoelens af te laten nemen en positieve gedachten en gevoelens toe te laten nemen. Maar…. Je kunt visualisaties ook gebruiken om bestaande patronen in je gedachten en emoties te herkennen en te transformeren.

Stel je voor dat je vaak worstelt met negatieve gedachten en emoties. Misschien voel je je vaak angstig of onzeker. Door deze patronen te herkennen, kun je beginnen met het proces van verandering. Dit kan je bijvoorbeeld doen door te journallen en regelmatig in je journal te kijken naar terugkerende patronen.

Oke, je hebt een patroon gevonden waarmee je aan de slag wilt gaan. In plaats van je te laten overweldigen door deze negatieve gevoelens, wil je gebruik gaan maken van visualisatie om je leven te veranderen. Waar begin je dan eigenlijk?

Je begint bij het begin. Visualiseer jezelf in een leven zonder deze negatieve patronen. Zie jezelf als zelfverzekerd, kalm en gelukkig. Stel je voor hoe je je voelt, wat je doet, en hoe je reageert in stressvolle situaties. Door deze nieuwe, positieve beelden dagelijks te oefenen, begin je de negatieve patronen in je geest te doorbreken en te vervangen door positieve.


Visualiseer je emoties met bijvoorbeeld neurographica / mindmapping

Oke, ben je een beetje als mij, dan wordt je het stilzitten met gesloten ogen soms nog wel eens zat. Gelukkig zijn er ook andere manieren waarop je visualisatie kunt gebruiken. Zoals bijvoorbeeld het visueel maken en verwerken van je emoties middels neurographica wanneer je van het tekenen bent en mindmapping wanneer je meer van de woorden bent.

Neurographica

Dit klinkt heel spannend, maar het komt erop neer dat dit een methode is waarbij je je gevoelens en gedachten tekent om zo je innerlijke wereld te verkennen en te transformeren.

Stel je voor dat je begint met een specifieke vraag of een emotie die je wilt onderzoeken. Misschien voel je je gestrest of onzeker. Je neemt een stuk papier en begint spontane, organische lijnen te tekenen. Laat je hand vrij bewegen zonder al te veel na te denken. Deze lijnen representeren de energie van je emoties.

Vervolgens verbind je de lijnen met elkaar en maak je ze vloeiender. Dit helpt om chaos in je gedachten te ordenen en harmonie te creëren. Je voegt kleuren toe aan je tekening om je emoties verder te uiten en te verwerken. Na afloop neem je de tijd om naar je tekening te kijken en te reflecteren op wat je hebt gecreëerd. Wat zie je? Hoe voel je je nu?

Mindmapping

Dit kan je bijvoorbeeld ook doen met woorden, door bijvoorbeeld een mindmap te maken. Mindmappen is niets meer of minder dan een visuele manier om informatie te organiseren en ideeën te structuren door ze te verbinden in een webachtige structuur. Je begint met een centraal onderwerp (bijvoorbeeld onzekerheid) en schrijft vervolgens (in steekwoorden) op wat er bij je naar boven komt. Deze ideeën, woorden en concepten breng je vervolgens met elkaar in verbinding. Een mindmap helpt je op deze manier om je gedachten overzichtelijk te ordenen en om verbanden te zien tussen verschillende ideeën / overtuigingen. Na afloop neem je de tijd om naar je mindmap te kijken en te reflecteren op wat je hebt gecreëerd. Wat zie je? Welke patronen herken je? Hoe voel je je nu?

Waarom wil je visualiseren?

Het gebruik van bewuste visualisaties biedt een krachtig hulpmiddel om je mentale en emotionele welzijn te verbeteren. Door bewust beelden en scenario's in je geest op te roepen, kun je negatieve gedachten en stress verminderen en je zelfvertrouwen vergroten. Visualisaties helpen je om je doelen helder voor ogen te houden, wat je motivatie en focus versterkt. Bovendien kunnen ze je helpen om bestaande negatieve patronen te doorbreken en te vervangen door positieve, waardoor je een dieper gevoel van balans en geluk in je dagelijks leven kunt ervaren. Kortom, bewuste visualisaties zijn een effectieve manier om je innerlijke kracht te versterken en je leven op een positieve manier te transformeren.

Tips om visualisatie een gewoonte te maken

Het regelmatig oefenen van visualisatie kan een groot verschil maken in je leven. Dit kan dagelijks, om de dag of wekelijks zijn. Maak visualisatie onderdeel van je routine, bijvoorbeeld ’s ochtends voordat je dag begint, ’s avonds voor het slapengaan, of wekelijks op zondagmiddag tijdens een wekelijkse reset.

Gebruik een vision board, een collage van afbeeldingen, woorden en citaten die jouw doelen en dromen vertegenwoordigen. Dit helpt je om je visualisaties tastbaar te maken. Schrijf je visualisaties en gevoelens op in een dagboek. Dit kan je helpen om je voortgang bij te houden en je bewust te worden van de positieve veranderingen in je leven.


Conclusie

Visualisatie is een krachtige techniek waarbij je je gedachten, gevoelens en doelen voorstelt in je geest. Door dit regelmatig te beoefenen, kun je meer grip krijgen op je emoties en een positiever beeld van de toekomst ontwikkelen.

Je brein maakt geen onderscheid tussen wat je je levendig inbeeldt en wat er in werkelijkheid gebeurd. Hier kan je optimaal gebruik van maken met visualiseren. Je richt je namelijk bewust op bijvoorbeeld het doorbreken van jouw negatieve gedachtenpatronen en het creeeren van nieuwe positieve patronen.

Visualiseren bestaat uit 4 simpele stappen:

  1. Zoek een rustige plek waar je niet gestoord wordt.
  2. Sluit je ogen en neen paar diepe ademhalingen om te ontspannen.
  3. Visualiseer een specifieke situatie passend bij het doel wat je voor ogen hebt.
  4. Hoe gedetailleerder je visualisatie, hoe krachtiger het effect. Stel je voor hoe je eruitziet, wat je doet, en hoe je je voelt.

Je kunt visualiseren gebruiken om je huidige gedachten en emoties te veranderen, maar ook om (oude) patronen te doorbreken en/of te vervangen met nieuwe patronen. Je doet dit door:

  1. Je negatieve patronen herkennen in gedachten en emoties zoals angsten, onzekerheden of stress.
  2. Stel je voor hoe je leven eruit zou zien zonder deze negatieve patronen. Hoe zou je je voelen? Wat zou je doen? Hoe zou je reageren in stressvolle situaties?
  3. Stel je vervolgens voor hoe het zou zijn om te leven met nieuwe, positieve gedachten en emoties. Zie jezelf als zelfverzekerd, kalm en gelukkig. Oefen deze nieuwe beelden dagelijks.

Visualiseren heeft de grootste impact wanneer je dit regelmatig oefent. Maak het daarom bijvoorbeeld onderdeel van je (dagelijkse) routine, visualiseer via neurographica / mindmapping, werk je visualisatie uit in een vision board en/of schrijf je visualisaties en gevoelens op in een dagboek.

Visualiseren draagt bij aan jouw mentale gezondheid doordat het stress en angst kan verminderen, je zelfvertrouwen kan verhogen, je focus en motivatie kan verbeteren en kan bijdragen aan het aanleren en uitbouwen van positieve patronen.

Kortom, ik hoop dat dit blog je heeft geïnspireerd om visualisatie een kans te geven. En op dat je op zoek gaat naar een vorm die voor jou werkt. Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met visualiseren en zie hoe jouw leven transformeert!

Reacties