Cognitieve vervormingen

Cognitieve vervormingen zijn die vervelende hersenkronkels die je laten geloven dat alles misgaat, terwijl dat eigenlijk niet zo is. Denk aan zwart-witdenken, rampdenken of alles persoonlijk opvatten. Het zijn die gedachten die je wijsmaken dat je wereld instort als je een foutje maakt.

Stel je voor: Sarah heeft een belangrijke presentatie op haar werk. Ze heeft zich goed voorbereid, maar tijdens de presentatie vergeet ze één detail. In plaats van verder te gaan, blijft ze in haar hoofd hangen bij die ene misstap. “Nu denkt iedereen dat ik een totale mislukkeling ben,” denkt ze, terwijl ze eigenlijk prima verdergaat en niemand het lijkt te merken. 

Dit is een klassiek geval van zwart-witdenken: in Sarah's hoofd is de presentatie of een megasucces of een ramp. Een cognitieve vervorming als deze kan je het gevoel geven dat je de controle verliest, terwijl je feitelijk niets groots hebt fout gedaan.

Gelukkig kun je leren om deze vervormingen te herkennen en om te buigen, zodat je jezelf niet laat meeslepen door dat drama in je hoofd.

Reactie plaatsen