Dagelijks leven & routines
Irene Cairo - Vree
Dagelijks leven & routines
8 min

De kunst van geluk - Verwijder wat niet werkt!

8 min

Stel je voor dat je een grote, rommelige kamer hebt, vol met allerlei spullen. Er liggen oude apparaten die je niet meer gebruikt, boeken die je nooit leest, en kleding die je niet meer past. Het is moeilijk om je weg te vinden in deze chaos, en je kunt geen nieuwe, mooie dingen vinden omdat de kamer vol staat met rommel. Dit is een beetje hoe ons leven werkt als we niet oppassen. Soms staan we zoveel stil bij de dingen die ons ongelukkig maken dat we vergeten ruimte te maken voor wat ons echt blij maakt.

Vandaag wil ik je vertellen hoe je geluk kunt vinden door te focussen op wat je niet gelukkig maakt en deze dingen uit je leven te verwijderen. In plaats van je alleen maar te concentreren op wat je moet doen om gelukkig te worden, kun je misschien een groter verschil maken door gewoon dingen die je ongelukkig maken weg te doen. Klaar om te ontdekken hoe je meer geluk kunt vinden door te elimineren? Laten we beginnen!

Heb je haast en kan je niet het hele artikel lezen? Geen probleem, scroll gewoon zoals je gewend bent naar de "Conclusie".

Wat is geluk eigenlijk?

Okay, voor ik je echt meeneem de diepte in, wil ik eerst stilstaan bij wat geluk nu eigenlijk is. Omdat geluk zowel in de totstandkoming persoonlijk is, is ze dat ook in wat je ervaart wanneer je je gelukkig voelt. Voor mij is het gevoel van geluk een gevoel van zachte vreugde, oneindige liefde en een intense tevredenheid. Het is bijvoorbeeld alsof ik in een mooie tuin bent met veel bloemen en zonlicht, en alles om je heen klopt gewoon. Datzelfde gevoel van geluk, kan voor mij daarentegen ook tonen als een zachte avond op het strand met een stralende maan aan de hemel. In beide gevallen klopt alles gewoon en ervaar ik een intens warm gevoel van binnen. Voor mijn man is geluk niet meer of minder dan een intens gevoel van tevredenheid, wat kan tonen als een nieuw X-box spel uitproberen, terwijl er een kat op zijn schoot ligt te ronken.

Haha, je ziet denk ik ook gelijk waarom geluk zo'n lastig onderwerp is, is het niet? Zowel de totstandkoming van geluk als de beleving van geluk is persoonlijk. Geluk is niet altijd iets dat je kunt vastgrijpen of bereiken door een speciale activiteit of een mijlpaal. Soms is het meer een gevoel dat ontstaat wanneer je omgeving en jouw leven in balans zijn.

Waarom het verwijderen van wat je niet helpt zo belangrijk is

Stel je voor dat je een tas hebt die je elke dag meesleept. Deze tas is volgestopt met zware stenen. Elke steen vertegenwoordigt iets dat je ongelukkig maakt: dingen die je niet leuk vindt, dingen die je frustreren, en gedachten die je bezig houden. Het slepen met deze zware tas maakt je moe en geeft je weinig energie om leuke dingen te doen.

Als je nu de stenen uit je tas haalt, merk je dat de tas lichter wordt en dat je veel makkelijker kunt bewegen. Dit is precies hoe het verwijderen van dingen die je ongelukkig maken werkt. Door de lasten en rommel uit je leven te verwijderen, creëer je ruimte voor de dingen die je echt gelukkig maken. Je krijgt meer energie en een beter gevoel, gewoon door de dingen die je niet helpen opzij te zetten.


Het is een voortdurend proces, niet een eenmalige taak!

Het verwijderen van wat niet voor je werkt, is geen eenmalige taak, maar een voortdurend proces. Het is vergelijkbaar met het onderhoud van een tuin: je plant niet alleen bloemen en laat het daarna aan zijn lot over; je moet regelmatig onkruid wieden, de planten water geven, en de tuin in de gaten houden om te zorgen dat alles gezond blijft.

Zo is het ook met jouw leven. Het vergt voortdurende aandacht en reflectie om te bepalen of de dingen waar je je tijd en energie aan besteedt, daadwerkelijk bijdragen aan je geluk en welzijn. Wat vandaag goed voor je werkt, kan morgen misschien niet meer passen bij wie je bent of wat je nodig hebt. Daarom is het belangrijk om regelmatig bij jezelf te rade te gaan en te evalueren of jouw huidige levensstijl, gewoontes en verplichtingen nog steeds in lijn zijn met jouw behoeften en doelen.

Door jezelf deze vragen te stellen en bereid te zijn om aanpassingen te maken, houd je ruimte vrij voor groei en positieve veranderingen. Dit voortdurende proces helpt je niet alleen om het gewicht van onnodige lasten te verminderen, maar ook om een leven te creëren dat steeds meer afgestemd is op wat jou echt gelukkig maakt.

De rol van zelfkennis in dit alles

Zelfkennis is de sleutel tot een leven dat in lijn is met wie je werkelijk bent en wat je nodig hebt. Het begrijpen van jezelf, je wensen, en je waarden helpt je om weloverwogen keuzes te maken en een leven te creëren dat jou gelukkig maakt.

Aangezien je in de loop van je leven verandert en groeit, is ook dit een voortdurend proces. Wat voor jou vandaag werkt, kan morgen misschien niet meer passend zijn. Dit is waar tools zoals zelfreflectie, journaling, coaching en regelmatige evaluaties van onschatbare waarde kunnen zijn.

  1. Zelfreflectie biedt je de kans om stil te staan bij je gedachten en gevoelens, waardoor je bewust wordt van wat je gelukkig maakt en wat je tegenhoudt.
  2. Journaling helpt je om deze gedachten op papier te zetten, patronen te herkennen en je doelen en wensen helder te maken.
  3. Regelmatige evaluaties, zoals maandelijkse of jaarlijkse check-ins, stellen je in staat om je voortgang te monitoren en je aanpak bij te stellen.
  4. Therapie / Coaching biedt een externe, deskundige blik op je situatie, waarbij een coach je kan begeleiden bij het verkennen van blokkades en het ontwikkelen van een plan om positieve veranderingen door te voeren. Een therapeut of coach kan als het ware de spiegel vormen waarmee jij naar jezelf, jouw patronen en/of jouw leven kijkt.

Gelukkig zijn dit niet de enige tools die je kunt inzetten om jezelf beter te leren kennen, het zijn daarentegen wel de meest gebruikte varianten omdat ze werken. Door deze methoden te combineren, zorg je ervoor dat je leven voortdurend afgestemd blijft op je veranderende behoeften en wensen, waardoor je een leven kunt creëren dat authentiek en bevredigend is.


Hoe je dingen kunt verwijderen

Gelukkig hebben we in ons de kracht om bewust keuzes te maken over wat we wel en niet willen behouden. Dit betekent dat je actief kunt besluiten om bepaalde dingen, activiteiten of mensen te verwijderen die niet bijdragen aan je welzijn.

Elke keuze heeft zijn eigen consequenties, en het is belangrijk om je bewust te zijn van de impact die deze beslissingen kunnen hebben. Zo ben ik bijvoorbeeld weinig mensen tegengekomen die voor hun plezier belastinggeld betalen, de consequenties van het niet betalen van het belastinggeld, wegen daarentegen wel op tegen het ongemak van het betalen.

Door selectief te zijn in wat je in je leven toelaat, creëer je ruimte voor wat echt belangrijk voor je is. Het vergt moed en helderheid, maar deze keuzes kunnen leiden tot een gelukkiger en meer vervuld leven. Ik geef je daarom graag 4 tips die jij hierbij kunt toepassen.

  1. Identificeer wat je niet helpt
    De eerste stap is om te kijken naar de dingen die je ongelukkig maken. Dit kunnen bepaalde activiteiten zijn, bepaalde mensen in je leven, of zelfs dingen die je bezit. Vraag jezelf af: “Maak deze dingen me blij?”, “Voegen ze iets positiefs toe aan mijn leven?” en “Welke negatieve en positieve consequenties heeft het verwijderen van dit?”. Aan de hand van de antwoorden op deze vragen, kan jij bepalen of dit iets is wat je wilt en kunt verwijderen.

  2. Verander je gewoontes
    Soms doen we dingen uit gewoonte, ook al maken ze ons niet gelukkig. Misschien kijk je elke avond naar een tv-show die je niet leuk vindt, of besteed je veel tijd aan sociale media terwijl je liever iets anders zou doen. Kijk naar je dagelijkse gewoontes en vraag jezelf af of ze je gelukkig maken. Zo niet, probeer dan kleine veranderingen aan te brengen. Dit kan al helpen om je leven lichter en gelukkiger te maken.

  3. Zeg nee tegen onnodige verplichtingen
    Het kan moeilijk zijn om “nee” te zeggen tegen dingen, vooral als je het gevoel hebt dat je anderen teleurstelt. Maar door jezelf altijd beschikbaar te stellen voor dingen die je niet gelukkig maken, vul je je tijd met activiteiten die je energie en geluk wegnemen. Probeer je tijd te reserveren voor dingen die je echt gelukkig maken en wees niet bang om “nee” te zeggen tegen dingen die dat niet doen.

  4. Laat negatieve gedachten los
    Negatieve gedachten kunnen net zo zwaar zijn als fysieke rommel. Als je altijd denkt aan wat er misgaat of wat je niet hebt bereikt, kan dit je geluk verminderen. Leer om deze gedachten te herkennen en ze los te laten. Dit betekent niet dat je alles moet negeren, maar door jezelf te richten op positieve aspecten en het goede in je leven, kun je ruimte maken voor meer geluk.


Voorbeeld: Hoe dit alles kan werken in jouw leven!

Laten we een voorbeeld nemen: stel je voor dat je je elke dag gestrest voelt door een lange to-do lijst die je niet lijkt te kunnen afkrijgen. In plaats van je te concentreren op het afvinken van elk item, kijk naar je lijst en vraag jezelf af: “Zijn al deze taken echt noodzakelijk?”.

Misschien ontdek je dat sommige dingen op je lijst niet echt bijdragen aan jouw welzijn of doelen. Door deze taken te schrappen of te delegeren, maak je ruimte voor taken die echt belangrijk voor jou zijn.

Een ander voorbeeld kan zijn dat je veel tijd doorbrengt met mensen die je niet gelukkig maken. Misschien voel je je regelmatig moe of gefrustreerd na het zien van deze mensen. Door meer tijd door te brengen met degenen die je energie geven en je gelukkig maken, kun je je beter voelen en je gelukkiger leven.

Ikzelf heb dit vooral gedaan met de inrichting van ons huis. Elk kwartaal pak ik 1 ruimte aan en kijk naar wat we er doen en naar wat er staat. Dingen die we niet gebruiken of waarvan ik merk dat ik me eraan irriteert, gaan weg. Met als gevolg dat mijn huis niet alleen een stuk makkelijker schoon te houden is, ik voorkom ook nog eens overprikkeling van mezelf.

De voordelen van alles verwijderen wat je niet dient

Het elimineren van wat je niet bijdraagt aan je geluk, heeft veel voordelen. Het helpt je niet alleen om ruimte te maken voor dingen die je gelukkig maken, maar het vermindert ook stress en zorgt ervoor dat je meer focus en energie hebt. Wanneer je minder tijd en energie verspilt aan dingen die je ongelukkig maken, heb je meer ruimte om te genieten van de dingen die er echt toe doen.

Door je leven te vereenvoudigen en te focussen op wat belangrijk voor je is, kun je meer voldoening en geluk vinden. Het is als het opruimen en organiseren van die rommelige kamer: het lijkt misschien een taak op zich, maar de ruimte en helderheid die je krijgt, zijn het absoluut waard.

Conclusie

Geluk is niet altijd iets dat je kunt vastgrijpen door specifieke activiteiten of mijlpalen te bereiken. Vaak komt geluk op een subtiele manier naar je toe wanneer je ruimte creëert door de dingen die je niet bijdragen aan je geluk te elimineren. Door jezelf te bevrijden van de lasten die je niet gelukkig maken, krijg je de vrijheid om meer van de dingen te ervaren die je wel gelukkig maken.

Dus, kijk eens goed naar je leven. Welke stenen draag je nog in je tas? Welke rommel zit er nog in je kamer? Door deze dingen weg te doen, kun je meer ruimte maken voor geluk en vreugde. Heb geduld met jezelf tijdens dit proces en wees trots op elke stap die je zet om een gelukkiger leven te creëren. Het is jouw avontuur, en jij hebt de kracht om de ruimte te maken voor een leven dat echt gelukkig maakt.

Heb plezier met het opruimen van je leven, en laat het geluk maar komen!

Reacties