Breek los van je depressie
Irene aan het woord
Irene Cairo - Vree
Irene aan het woord
4 min

Depressief voelen? Wat voor mij werkt en hoe jij jouw eigen weg vindt

4 min

Ik voel me depressief, wat kan ik doen?

Je voelt je depressief. Niet een beetje somber omdat je favoriete serie is afgelopen of omdat het buiten al dagen regent, maar écht depressief. Het soort gevoel dat diep zit, dat aan je trekt, dat je leegzuigt. Wat doe je dan? Waar begin je?

Herkenning: Is dit depressie?

Allereerst: ik ben geen arts. Het is belangrijk om een medisch expert te raadplegen als je vermoedt dat je depressief bent. Zelfdiagnose op basis van een Google-zoektocht is niet alleen onbetrouwbaar, maar kan je ook op het verkeerde been zetten.

Dat gezegd hebbende, ik herken de symptomen uit eigen ervaring. Veel slapen, maar toch wakker worden met het gevoel dat je door beton moet bewegen. Een hoofd dat vol zit, maar waar geen enkele gedachte helder klinkt. Je trekt je terug, zegt sociale afspraken af, en langzaam verdwijn je uit je eigen leven. Dissociatie, veranderende muzieksmaak, de volumeknop die steeds verder omhoog gaat, en zelfs je rijgedrag verandert—het zijn signalen die ik ken als oude, ongewenste vrienden.


Waar komt dit gevoel vandaan?

Er zijn talloze oorzaken voor depressieve gevoelens: langdurige stress, intens verdriet, of eenzaamheid. Maar wat ik inmiddels steeds meer geloof, is dat veel mensen depressieve gevoelens ervaren omdat ze een leven leiden dat simpelweg niet bij hen past. Misschien eet je op een manier die je energie wegneemt, of ben je lichamelijk niet in vorm en voel je je daardoor lamlendig. Misschien voel je je eenzaam omdat er geen netwerk om je heen staat dat écht bij je past.

Wat kun je zelf doen?

Zelfhulp klinkt simpel, maar het is vaak het moeilijkste wat er is. Toch zijn er strategieën die je kunt proberen. Wat voor mij werkt? Journallen, neurographica, wandelen, knuffelen met mijn katten, en simpelweg tegen mijn man aanpraten—ja, ook als het nergens over gaat. Voor jou kan het iets heel anders zijn, zoals buiten hardlopen of creatief bezig zijn.

De spiraal doorbreken

Het lastige is dat depressie een vicieuze cirkel creëert. Slechter slapen, ongezond eten en weinig bewegen versterken de neerwaartse spiraal. Maar precies op het moment dat je het minste energie hebt, moet je bewust kiezen om iets te doen dat je helpt. En dat voelt vaak oneerlijk zwaar.

Zelf kies ik op die momenten voor het kleinste haalbare. Opstaan, een kop matcha maken, en als dat het enige is wat ik die dag voor elkaar krijg—dan is dat oké.

De kracht van sociale steun

Sociaal contact kan een groot verschil maken. Maar het moet echt zijn. Ik weet hoe moeilijk het is om naar anderen uit te reiken als je je depressief voelt. Toch merk ik dat het helpt als iemand anders naar mij uitreikt. Een gesprek waarin ik mezelf niet anders hoef voor te doen dan ik me voel, kan wonderen doen. Maar als ik toneel moet spelen om anderen niet te belasten, zuigt dat alleen maar meer energie.

Hulp zoeken: Het is oké om steun te vragen

Therapie, medicatie, coaching, lichaamsgerichte therapie, meditatie—er is geen one-size-fits-all oplossing. Soms moet je meerdere dingen combineren voordat je echt een verschil merkt. Soms voelt het als pleisters plakken op een wond waar het mes nog in zit, maar iedere stap kan bijdragen aan je herstel.

Structuur als reddingslijn

Dagelijkse routines kunnen je houvast geven, zelfs als het minimale dingen zijn. Er zijn dagen waarop uit bed komen voelt als een overwinning. Dat is het ook. Kleine stappen, herhaald, kunnen een groot verschil maken. Belangrijk is ook om te doen wat bij jou past. Voor mij betekent dat bijvoorbeeld vroeg opstaan, zodat ik 's ochtends mijn eigen tempo kan volgen. Voor anderen kan het juist beter werken om later op te staan en meteen aan de slag te gaan. Vind jouw eigen ritme en bouw daarop verder.

Je ziet een vrouw op het gras zitten met een journal op haar knieen waar ze in schrijft.

Vind jouw waarom

Motivatie komt niet altijd van binnenuit. Soms moet je eerst iets buiten jezelf vinden om voor te vechten. Voor mij waren dat mijn man, mijn katten, en mijn nichtje. Later ontdekte ik mijn eigen innerlijke motivatie: ik wil anderen de pijn besparen die ik zelf jarenlang heb gevoeld.

Verwachtingen: Het mag met horten en stoten gaan

Herstellen van depressieve gevoelens is geen rechte lijn. Er zullen dagen zijn waarop je het gevoel hebt dat je weer helemaal opnieuw begint. Dat is oké. Het is geen zwakte, maar een teken dat je mens bent en dat dit proces complex is. Het kan verleidelijk zijn om jezelf neer te sabelen op zulke dagen, maar juist dan is het belangrijk om te kijken naar wat wél lukt, hoe klein het ook is. Door daarop voort te bouwen, kun je helpen de neerwaartse spiraal te doorbreken—en soms zelfs om te keren.

Jij bent niet je depressie

Voel je je depressief? Dat gevoel mag er zijn. Maar jij bént niet je depressie. Je bent meer dan dat, zelfs als het nu even niet zo voelt. Zoek steun, wees lief voor jezelf en onthoud: zelfs de kleinste stap vooruit is nog steeds vooruit.

Wil je meer tips, opdrachten en inzichten ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontdek hoe kleine stappen grote veranderingen kunnen brengen.

Je ziet twee armen en handen in de lucht, waarbij 1 hand uit de handboeien is losgekomen omdat de handboei openstaat en de ander nog in de handboei zit.

Reacties