Picture_JA!
Lifestyle
Irene Cairo
Lifestyle
04/03/2024
6 min
0

Je wilt voor jezelf zorgen, maar hoe zeg je dan “ja” tegen jezelf?

04/03/2024
6 min
0

Lieve dames, we hebben het al gehad over hoe belangrijk zelfzorg eigenlijk is. En hoe makkelijk we dit vergeten toe te passen, vooral in onze drukke levens worden we vaak overspoeld met werk, sociale verplichtingen en alle verwachtingen die daarbij komen kijken. Laten we ervan uitgaan, dat jij op basis van mijn vorig blog, het met me eens bent, dat we onszelf vaker op de eerste plaats mogen gaan zetten.

Laten we ervan uitgaan, dat je het met me eens bent, dat zelfzorg niet alleen maar wat "me-time" om te ontspannen is (al is dat natuurlijk ook belangrijk). Dat goed voor jezelf zorgen er juist om gaat dat je goed voor jezelf zorgt op alle fronten: fysiek, mentaal en emotioneel. Dat het helpt om je stress te verminderen, je energieniveau te verhogen en je algehele welzijn te verbeteren. En hey, laten we eerlijk zijn, als we goed voor onszelf zorgen, kunnen we ook beter voor anderen zorgen. Win-win, toch?

Oke, laten we voor het gemak, er ook vanuit gaan, dat je besloten hebt om vaker “ja” tegen jezelf te zeggen en daarmee dus ook vaker “nee” tegen de ander. Maar wat nu?

Heb je niet zoveel tijd, maar wil je hier wel meer over weten? Scroll dan naar beneden tot je Conclusie ziet staan!


De betekenis van "ja" zeggen tegen jezelf

"Ja" zeggen tegen jezelf, klinkt zo simpel en zo basic, maar het omvat zoveel meer! Het betekent namelijk dat je erkent dat jouw eigen behoeften en grenzen minstens net zo belangrijk zijn als die van anderen. Met andere woorden: het is helemaal oké om jezelf op de eerste plaats te zetten.

Maar laten we eerlijk zijn, dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral in een wereld waarin we vaak geleerd hebben om anderen op de eerste plaats te zetten! Voor jezelf kiezen zonder je er schuldig over te voelen, kan dan een stuk lastiger worden!

Mijn man, de schat, is een prachtig mens. En één van zijn superkrachten is het feit dat hij “nee” tegen dingen, verzoeken en mensen kan zeggen, ZONDER zich hier schuldig over te voelen. En okay, afhankelijk van de situatie bied hij mensen een alternatief aan, maar zelden geeft hij hen een verantwoording van zijn keuze. Gewoon alsof het niets is. En, ik kan me nog een paar (felle) discussies tussen hem en mij herinneren hierover. Ik snapte namelijk niet hoe hij dit:

  1. Gewoon kon doen (dat “nee” zeggen he 😉)
  2. Geen noodzaak voelde tot het afleggen van een verantwoording
  3. Zich vervolgens niet schuldig voelde over het feit dat hij gewoon “nee!” zei.

Tot hij het eigenlijk heel simpel uitlegde aan mij. Oh, die uitleg was me een eye-opener voor me! Hij stelde namelijk, dat “ja” zeggen tegen jezelf niet egoïstisch is, maar juist een daad van zelfliefde.

Het gaat om het goed voor jezelf zorgen, het stellen van grenzen en het prioriteren van je eigen behoefte. Het gaat om het jezelf serieus genoeg nemen, zodat je jouw beste versie kunt zijn en de ander kunt geven wat je die gunt. Het draait allemaal om het erkennen van je eigen waarde en het respecteren van je eigen behoeften. Door "ja" te zeggen tegen zelfzorg, zeg je eigenlijk "ja" tegen jezelf. Het is een manier om liefdevol voor jezelf te zijn en jezelf de ruimte te geven om te groeien en te bloeien.

En okay, een ieder die mijn man kent, zal me nu met grote ogen aankijken, dit is natuurlijk niet hoe hij het aan mij uitlegde. Hij is per slot van rekening een man van weinig woorden 😉. Maar dit is wel hoe ik het voor mezelf heb onthouden!

De uitdagingen van "nee" zeggen tegen anderen

We mogen best eerlijk zijn, "ja" zeggen tegen jezelf kan soms behoorlijk moeilijk zijn. We zijn vaak zo gewend om anderen te pleasen en onszelf op de tweede plaats te zetten, dat het bijna voelt alsof we ons schuldig moeten voelen als we voor onszelf kiezen. Maar dat is gewoon niet waar. Het is geen egoïsme, het is zelfliefde.

En, oke, je bent overtuigd, je gaat nu vaker “ja” tegen jezelf zeggen en je accepteert dat dit soms op weerstand en teleurstelling in je omgeving kan stuiten. Maar, hoe gaan we dat nu makkelijker maken voor onszelf?

Stel je voor dat je een emotionele bankrekening hebt, waarbij elke "ja" die je aan anderen geeft, een storting is, terwijl elke "nee" een opname is. Als je voortdurend "ja" blijft zeggen, zonder jezelf te beschermen, loop je het risico dat je emotioneel bankroet raakt.


Nu kan je je natuurlijk voornemen om vanaf nu assertief te zijn en je grenzen duidelijk te maken. Dat je niet meer bang gaat zijn om voor jezelf op te komen, want je verdient het om gerespecteerd te worden en goed voor jezelf te zorgen! Hartstikke goed hoor, maar goed “nee” zeggen tegen de ander, vereist toch nog iets meer!

De kunst van het nee zeggen tegen anderen ligt vaak in de kracht van eenvoud. Vaak is het niet nodig om uitgebreide verklaringen te geven over waarom je nee zegt. Toch doen we dit vaak, omdat we willen uitleggen waarom we “nee” zeggen tegen de ander of omdat we willen voorkomen dat de ander het zich persoonlijk aantrekt. Maar, is het je al eens opgevallen dat wanneer je een uitgebreid antwoord geeft, de ander probeert om eventuele bezwaren weg te nemen of eventuele problemen te helpen oplossen? Waardoor jij eigenlijk niets anders kunt doen, dan overstag te gaan?

Geloof me, een duidelijk en resoluut "nee" is in veel gevallen al voldoende. Hiermee toon je vastberadenheid en geef je zonder omhaal je grenzen aan. Dat zorgt ervoor dat je jezelf (en anderen) de boodschap geeft dat jouw welzijn en prioriteiten net zo belangrijk zijn als die van hen! En in de spaarzame gevallen waar het wel nodig is om een verantwoording te geven, hou het dan zo kort mogelijk. Wijd niet uit in onnodige details, maar zeg gewoon waar het op staat (zoals bv “nee, ik heb daar geen energie voor”).

Hoe om te gaan met weerstand en teleurstellingen

Wanneer we opkomen voor onszelf en grenzen stellen, omdat we van onszelf houden en goed voor onszelf willen zorgen, dan komen we vroeger of later weerstand en/of teleurstellingen tegen. En dat is normaal!

Je gaat ervaren dat niet iedereen blij is met je beslissing om “nee” aan je woordenschat toe te voegen. En dat is oké! Het is niet jouw taak om iedereen (ten koste van jezelf) te pleasen. Het is ook niet jouw taak om andermans problemen altijd maar op te lossen.

Belangrijk is, om te accepteren dat jouw “nee” tot een teleurstelling of weerstand bij de ander kan leiden. Dat deze teleurstelling of weerstand niet betekent dat jij iets moet aanpassen / veranderen, maar dat het aan de ander is om dit bij zichzelf te managen.

Een van de manieren waarop je dit makkelijker maakt, is door duidelijk en respectvol te communiceren over wat je wel/niet bereid bent.

Heb je moeite met de weerstand waar jouw “nee” op stuit? Dan kan je dit ondervangen door op zoek te gaan naar een acceptabel compromis voor de betrokkenen. Bepaal dit vooral op basis van de situatie en doe dit niet altijd. Bied jij standaard een optie voor een compromis, dan train je jouw omgeving als het ware dat ze dit altijd van je mogen verwachten. En laten we eerlijk zijn, er zijn toch echt momenten waarop je geen compromis wenst te sluiten toch? Anders zit je zomaar tijdens jouw vakantie toch nog even in die online training omdat deze maar één keer in het jaar gegeven wordt…

Conclusie

Goed voor je zelf zorgen in een wereld vol hectiek, betekent dat je jouw behoeftes en wensen moet erkennen en dat je jezelf vaker op de eerste plaats moet zetten. Goed voor jezelf zorgen omvat namelijk zoveel meer dan alleen af en toe een momentje van ontspanning, het gaat namelijk om een diepere verbinding met jezelf op fysiek, mentaal en emotioneel niveau.

Zelfzorg is geen luxe, maar een absolute noodzaak. Het is geen egoïsme, maar een daad van zelfliefde en zelfrespect. En hoewel het soms moeilijk kan zijn, verdienen we het allemaal om voor onszelf op te komen en ons welzijn op de eerste plaats te zetten.

Dit betekent vaker “ja” zeggen tegen jezelf vanuit zelfliefde en vaker “nee” tegen de ander. Het betekent grenzen stellen, iets wat op weerstand en teleurstellingen kan stuiten in je omgeving. Besef je dat een duidelijk en resoluut "nee" in veel gevallen al voldoende is. Dat je hiermee jezelf (en anderen) de boodschap geeft dat jouw welzijn en prioriteiten net zo belangrijk zijn als die van hen!

Dus dames, laten we samen blijven streven naar zelfzorg in ons leven. Laten we elkaar steunen en aanmoedigen om goed voor onszelf te zorgen, zelfs als dat betekent dat we af en toe tegen de stroom in moeten zwemmen. Want uiteindelijk verdienen we het allemaal om gelukkig, gezond en vervuld te zijn. En dat begint allemaal met zelfzorg. Dus laten we er samen voor gaan!


Reacties
Categorieën